10 zile fără Social Media și încă număr

Mi-am dezactivat contul de Instagram într-o zi în care mi-am dat seama că până și eu, care știu efectele psihologice ale rețelelor, sufăr de FOMO. Mă uitasem pe stories, era ceva petrecere unde păreau să fie mai multe cunoștințe și pentru câteva momente m-am simțit lăsată pe dinafară. Câteva minute mai târziu mi-am dat seama că nici măcar nu mi-aș fi dorit să fiu acolo, așa că, în secunda doi de la acest gând am decis să închid contul.

Două zile mai târziu, văzând că nu-i duc lipsa, am decis să renunț și la Facebook. Nu mi-am dat un termen, nu am spus că e definitiv dar nici nu mi-am zis când mă întorc. Pur și simplu mi-am transferat paginile pe care le administrez pe un cont fantomă și asta a fost.

Astăzi sunt 10 zile. Sunt neașteptat de bine și nu am avut nici măca o secundă tendința să reactiez. E mai liniște ca oricând și eu n-am mai fost niciodată mai fericită (nu că fericirea mea ar fi datorată acestui fapt, dar no, cred că contribuie acolo cu 0.5%).

Ce am învățat în zilele astea și ce s-a schimbat?

  • Citesc mai mult. În loc să stau cu telefonul în mână pe stradă citind postări pe care le voi uita 10 minute mai târziu, acum merg pe stradă cu cartea și citesc din ea. E drept, tot mă mai lovesc de tot felul de stâlpi, dar de data asta cred că arată mai bine din exterior. Asta-mi amintește de episodul doi din Black Mirror, discursul din mașină, când domnul îi explică lui Zuckenberg cât de tare ne distrage atenția Social Media.
  • Vorbesc cu oamenii care contează. Înainte postam pe stories micile updates și comunicam cumva „la grămadă”. Aveam senzația că e suficient. Acum, trimit fotografii în mod individual oamenilor. Vorbesc cu părinții mei mai mult, le trimit lor mai multe poze. Le scriu oamenilor atunci când simt. Le trimit felicitări virtuale, care generează conversații meaningful. Îmi place mult treaba asta. Îi întreb ce fac în mod direct, nu mai presupun că știu lucruri despre ei (așa cum facem des când vedem niște stories) ci îi întreb direct.
  • Mai puțin zgomot. De multe ori gândeam în statusuri de Facebook și în stories. Adică făceam ceva și îmi venea instant ideea să postez, nu fals, ci pur și simplu parcă creierul meu căuta momente instagramabile în loc să se bucure de moment. M-am gândit mult la asta și mi-am dat seama că nu aducea deloc valoare. Cui îi pasă ce carte citesc? Ce fac acum (beau un pahar de rom pe o terasă deasupra lumii) sau ce podcast am mai ascultat? M-am săturat de #recomand. Nu sunt eu în măsură să recomand nimic. Dacă e ceva important o să trimit în newsletter și direct către oamenii la care țin.
  • Meaning. Cred că îmi voi deschide iar contul atunci când îi voi găsi un sens. Un meaning. Atunci când voi găsi un concept. Când voi simți că pot să aduc cu adevărat valoare. E foarte probabil să fie doar o iluzie că pot contribui cu ceva dar știu sigur că mă voi strădui. 
  • Nu am pierdut clienți. Încă. Asta a fost frica mea cea mai mare. Cum lucrez doar pe recomandări și poate pe gramul ăsta de notorietate pe care-l am, mi-a fost frică (și încă îmi e) că nu voi mai avea clienți. E drept că mai am loc de unul-doi, dar nu cred că prezența mea pe Social Media va conta pentru că ce fac eu e din altă zonă.
  • Whatsapp. Acum am un singur canal de comunicare și e absolut minunat. Nu mai trebuie să deschid Messenger, Instagram chat și Telegram. Acum sunt pe Whatsapp și atât, ceea ce mă face să mă simt foarte liniștită.
  • Fără notificări. Nu mai am notificări la nimic, de o perioadă foarte bună de timp. Păstrez regula asta, nici măcar la Whatsapp nu am (însă din păcate îmi deschid des eu telefonul și verific, aici trebuie să mai lucrez).
  • Blogul. Scriu mai mult în jurnal și scriu mai mult în general, motiv pentru care am pus și postarea asta.

Cam astea sunt deocamdată. Probabil o să le reactivez la un moment dat și cel mai probabil se va întâmpla atunci când voi ști cu siguranță la ce vreau să le folosesc și cum pot să aduc valoare și nu doar să contribui la zgomot. Deocamdată e liniște. Ceea ce vă doresc și vouă.

Poate-mi lăsați un comentariu să știu că a citit cineva articolul ăsta :) 

 

5 thoughts on “10 zile fără Social Media și încă număr”

 1. Salutare Alexandra.
  Acum știi că cel puțin o persoană a citit articolul ăsta :). Btw, eu mi-am dezinstalat recent Facebook-ul de pe telefon, nu neapărat pentru că am constatat că sufeream de FOMO, ci mai degrabă simțeam că “mă controlează” cumva. În multe seri îmi ziceam “ok, hai să intru 15 minute pe fb rapid, să văd ce s-o mai întâmplat”. Și mă trezeam că au trecut 2 ore. Acum e mult mai bine, liniște, și chiar se poate trăi liniștit și fără :)
  Spor în toate.

 2. Știu exact cum e, Vlad. Și adevărul e că se poate trăi foarte bine și liniștit fără. Gânduri bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *