Am pornit articolul ăsta cu gândul că atunci când am început eu să merg la terapie și la psiholog, acum vreo 10 ani, mi-ar fi fost viața mult mai ușoară dacă aș fi avut acces la podcasturile astea. Mi se pare fascinant câte resurse gratuite avem la îndemână, nu mai avem nici măcar o scuză să nu avem grijă de mintea noastră.
Și sigur, menționez de la început că aceste podcasturi nu înlocuiesc terapia. Din punctul meu de vedere, nu se poate fără terapie și orice om care vrea să fie cât de cât sănătos la cap, trebuie să treacă prin procesul ăsta. Mi s-a mai zis că în loc de doamna cu biblia eu sunt doamna cu terapia :)) Știți povestea aia cu Harap Alb? Că a crescut într-un an cât alții în 10? Secretul e că mergea la terapie.
Lăsând la o parte beneficiile terapiei, despre care poate o să povestesc în alt articol, cred că podcasturile astea îți pun o bază foarte bună de la care să pornești. Deschid apetitul către cunoaștere și te ajută să înțelegi punctele nevralgice la care să lucrezi. Eu le-aș trimite oamenilor care nu au început încă un proces terapeutic, însă care știu că a apărut „a crack in the wall” pe undeva și nu intuiesc încotro trebuie să se îndrepte.
Sunt resurse în limba română, semn că pot fi trimise la părinți și apropiați care poate nu reușesc să le asculte pe alea în engleză. Șiiii, alt avantaj este că vin pe un limbaj care ne e familiar, de la niște oameni care au aceeași bază culturală ca și noi.
Așadar, o să vă trec prin podcasturile mele preferate. Le pun în ordinea în care cred eu că ar trebui urmărite și vă explic și de ce.
1
Mind Architect – Paul Olteanu
Dacă m-aș afla la început de drum cu zona asta de „dezvoltare personală” (ce conotație negativă a căpătat expresia asta, fie), aș începe cu sezonul 1 din Mind Architect pentru că explică foarte bine modul în care funcționează sistemul limbic (elefantul) și cortexul frontal (călărețul) și asta e informația de bază de la care pornim. Până ce nu reușim să ne învățăm că al nostru creier este un organ ca oricare altul și, așa cum ne ducem să ne tratăm stomacul, așa trebuie să-l tratăm și pe el și să-i dăm substanțele de care are nevoie, nu avem ce să discutăm.
Primul sezon face foarte bine asta: oferă o bază științifică și explică foarte clar care sunt butoanele principale la care trebuie să avem grijă. Eu le-am ascultat de trei ori: o dată pentru un prim contact cu materialul, o dată pentru a lua notițe și a treia oară pentru a consolida informația.
2
Zero Plus – Andrei Roșca
https://andreirosca.ro/podcasts/
Spre deosebire de Mind Architect, podcastul lui Andrei are sens și dacă-l asculți pe episoade, în funcție de ce subiect vă atrage (nu că celălalt nu are sens, doar că e recomandat să-l ascultați în ordinea episoadelor). On the top of my mind, preferatul meu e interviul „Cum să ne îmbunătățim somnul”. Mi-a mai plăcut și „Cum învăț eu din cărți” pentru că demontează ideea că ar trebui să ne fie ușor să ascultăm cărți audio (ceea ce e fals, e un mușchi care trebuie antrenat ca oricare altul). Pentru cei mai tineri recomand și „Cum îmi găsesc pasiunea” pentru că are exerciții practice.
În general, podcasturile lui Andrei sunt practice, mereu oferă un exercițiu sau ceva foarte practic pe care-l poți folosi chiar de azi în viața ta. Cât despre interviuri, nu mereu îmi plac oamenii pe care-i alege, dar îmi place modul în care conduce discuția și informația pe care o scoate de la invitatul din fața lui.
3
Jocurile Minții – Raluca Anton
https://www.ralucaanton.ro/podcast-1
Din categoria podcasturilor nișate, ăsta e dedicat anxietății și fricii. Văd în jurul meu mulți oameni care nici măcar nu știu că suferă de anxietate și cred că pe mulți dintre noi ne-ar ajuta să înțelegem mai bine. În sezonul ăsta, Raluca explorează mecanismele care generează anxietatea și ce putem face pentru a-i reduce intensitatea și frecvența.
Eu aș recomanda să-l parcurgeți legat (cred că așa e și gândit), sunt 11 episoade în total, cred că ar merge minunat unul pe zi.
4
The real you – Petre Bârlea
https://petrebarlea.com/podcast/
Ăsta să zicem că e mai pentru cunoscători. Pe mine, Petre m-a prins cu episoadele despre tulburările de personalitate (tulburarea borderline, histrionică, narcisică, paranoidă) în care explică EXTREM de bine specificul acestor tulburări, cum să le gestionăm dacă ne regăsim noi în ele, cum să le gestionăm dacă le observăm la alții.
Încă nu am ascultat prea mult din celelalte episoade, pentru că sunt acum la ascultarea a doua (cea în care îmi iau notițe), dar intuiesc că sunt la fel de bune. O să mă țină ocupată o perioadă.
Ce lipsește din setul ăsta e un podcast pe NVC și am avea mixul perfect. Pentru că toate cunoștințele de mai sus sunt egale cu 0 dacă nu reușim să comunicăm (a comunica nu este același lucru cu a vorbi) cu cei din jurul nostru. Și NVC-ul (tratat parțial în podcastul Mind Architect în sezonul 3 episodul 2) exact asta face: te ajută să comunici corect cu oamenii din jurul tău, să-ți exprimi nevoile și valorile și să le accepți/înțelegi pe ale celui din fața ta.
Și subliniez, aceste podcasturi sunt o completare la terapie. Aia e non-negotiable.
Voi ce podcasturi ascultați?